Mezinárodní výstava psů - 19. 07. 2008
třída šampionů:
Výborný 1, CAC, CACIB, HFGY/BOB
dokončen
ŠAMPIONÁT MAĎARSKA
rozhodčí: Hartmann Gyorgy, H
vloženo: 19. července 2008kategorie: výstavy »2008
Mezinárodní výstava psů - 19. 07. 2008
třída šampionů:
Výborný 1, CAC, CACIB, HFGY/BOB
dokončen
ŠAMPIONÁT MAĎARSKA
rozhodčí: Hartmann Gyorgy, H
počet tos celkem: 6 jedinců, prezentováno 5 jedinců - 3 psi, 2 feny
posudek:
Dokončení šampionátu Maďarska nám s ohledem na podmínku časového rozmezí minimálně rok a den vyšlo právě na Szombathely - malé městečko poblíž rakouského Oberwartu. Pořadatelé CACIB Szombathely i CACIB Oberwart každoročně lákají na zajímavý titul SAVARIA WINNER, jímž se může pyšnit každý pes, jež bude vystaven a získá CACIB na obou těchto výstavách. Ač jsem předpokládala, že se boje o tento prestižní titul zúčastníme, delegovaný rozhodčí pro plemeno tosa v Oberwartu (přihlášeni byli pouze dva jedinci) rozhodně není mým šálkem čaje :o) a tak jsme vyjeli pouze do Szombathely.
Dvouměsíční výstavní pauza se zdála téměř nekonečná, ale nezaháleli jsme a Curu je viditelně v mimořádně dobré formě, a to především díky vydatnému téměř každodennímu plavání a dlouhým procházkám ;o) Na výstavu jsem se tak těšila neskutečně. Pomohla tomu i skutečnost, že jsme v Szombathely ještě nikdy nebyli a možnost dokončení šampionátu u příjemného maďarského rozhodčího Hartmanna Gyorgy. V Maďarsku se nám daří podobně jako v Rakousku - k šampionátu nám stačily čtyři výstavy, na kterých Curu dosáhl potřebných čtyř čekatelství na titul ŠAMPION MAĎARSKA.
Výstava v Szombathely má i svůj web, na kterém jsou propozice, seznam delegovaných rozhodčích a přihláška, ovšem důležitá informace stran rozpisu kruhů chyběla ještě v pátek pro jistotu úplně! Přihlášku jsem poslala v první uzávěrce, výstavní poplatek už byl na účtu MEOE (díky Leonce) a tím jsem zřejmě zamotala maďarským funkcionářům hlavu a se vstupním listem na nás nějak pozapomněli. Na mailový dotaz naštěstí zareagovali pružně a tak jsem se dozvěděla, že Curu je uveden v katalogu, výstavní poplatek obdrželi v pořádku, a že tedy do Szombathely můžeme jet naprosto klidně ;o)
Správně jsem předpokládala, že bude nejlepší být na místě s předstihem, jelikož jsem neměla sebemenší tušení, kdy přijdeme k posouzení. Cesta nám trvala něco málo přes tři hodiny, takže jsem před začátkem posuzování stihla vyřídit všechny formality a až z katalogu jsem zjistila, že tosa jde k posouzení jako druhé plemeno, a to hned po dvou mastifech! Šest přihlášených jedinců mne nepřekvapilo, protože účast našeho plemene na maďarských výstavách o mnoho vyšší nebývá a v jednodenním katalogu bylo uvedeno celkem 963 psů!
Na to, že Curýšek v tomto měsíci dvakrát podstoupil chirurgický zákrok (vyjmutí osiny z podkoží tlapky) se předvedl bez náznaku jakéhokoliv handicapu. Ziskem posledního čekatelství CAC ve třídě šampionů splnil Curu ŠAMPIONÁT MAĎARSKA a mě tím udělal obrovskou radost. Bez konkurence (maďarský pes v třídě otevřené byl oceněn jako velmi dobrý) přiznal rozhodčí Curymu i CACIB - jubilejní 10. v pořadí - a následně v kvalitní konkurenci i BOB.
Děkujeme za CAC, CACIB, HFGY/BOB pro Curyho rozhodčímu Hartmannu Gyorgy/Thanks very much for CAC, CACIB, HFGY/BOB to judge Harmann Gyorgy from Hungary!
CACIB male + BOB Curu Japan Dog
CACIB female Aguara Birengo
Hungaria Prima Junior female Banzai Birengo
Hungaria Prima Junior male + Best Junior
Sojtor Szepe Igló
Jelikož nárok na pohár za vítěze plemene BOB podmiňují pořadatelé účastí v Best in show (II.sk posuzoval dr. Guido Vandoni) a my jsme byli posouzení v 10.30 hod, rozhodla jsem se nečekat až do 15 hod. a pohár nepohár jsme vyrazili k domovu. Zpáteční cestou jsme ještě v Rakousku zastavili u lesa - bohužel nerostou, ale i tak nám procházka, krásné počasí a myšlenka na dopolední vítězství ještě více zpříjemnila den ;o) I když jsme na Schwechatu z důvodu nehody ztratili půlhodinku v tunelu, byli jsme i tak v brzkém odpoledni doma ;o)
Poděkovaní patří mámě za společnost a pomoc a tátovi (i za Curyho) za super transparent na uvítanou :o))
Po zkušenosti s osinami upozorňuji všechny - jsou ostré jako jehla a pronikají přes kůži do podkoží nejčastěji mezi prsty na tlapkách!! Nepodceňujte proto kontrolu tlapek po každé vycházce v letním období, sama jsem se přesvědčila, že je to jediná možnost, jak tomu lze zabránit!! Vyhnete se tak tomu, co jsme museli absolvovat my - Curu s neskutečnou trpělivostí vydržel bez jakéhokoliv znecitlivění nepříjemné hledání osiny v tlapce po tři dny a to dvakrát v rozmezí jednoho měsíce. Bohužel obě dvě se našly až po té, kdy jsme přistoupili k chirurgickému zákroku. Tímto děkujeme paní dr. Gabriele Pecánkové z brněnské veterinární kliniky GABRID za vynikající péči o našeho chlapečka, neboť jsme velice zavázáni, že je Curu zase bez komplikací v naprostém pořádku!