Hungaria Akita Klub - 03.10.2008 Budapešť, H
třída šampionů:
V1, CAC, KLUBOVÝ VÍTĚZ
čekatel
GRAND ŠAMPION MAĎARSKA
rozhodčí: Masanori Fujimoto, MEX
vloženo: 03. října 2008kategorie: výstavy »2008
Hungaria Akita Klub - 03.10.2008 Budapešť, H
třída šampionů:
V1, CAC, KLUBOVÝ VÍTĚZ
čekatel
GRAND ŠAMPION MAĎARSKA
rozhodčí: Masanori Fujimoto, MEX
konkurence ve třídě: 4 jedinci
počet tos celkem: 17 jedinců - prezentováno 10 psů a 6 fen
posudek: Korektní velikost psa, výborný temperament
Když jsem přihlašovala Curdu na Klubovou výstavu Columella Molosser Clubu, netušila jsem, že všechno bude úplně jinak, než jsem čekala. Na oficiálních webových stránkách Euro dog show byly na den 3.10.2008 tři klubové či speciální výstavy, z nichž u dvou bylo uvedeno naše plemeno. Jelikož jsem se jako divák zúčastnila minulý rok klubové výstavy MCM a byla jsem nadšená, zaslala jsem přihlášku tomuto klubu. Jaké bylo moje překvapení, když mi přišel vstupní list z Hungaria Akita Klubu, kam jsem se nehlásila. Jak jsem později zjistila, část konkurence se přihlásila k jednomu klubu, část ke druhému a jelikož Hungaria Akita Klub pořádal u příležitosti Euro dog show 2008 Speciální výstavu japonských plemen, vyšel mu MCM vstříc a plemeno tosa pro klubovou výstavu nyní nezaštítil. Přihlášky byly přeposlány Hungaria Akita Klubu a tak jsme se všichni přece jen sešli tam.
V pátek jsme v 8 hodin spolu s našimi přáteli vyjížděli z Komárna a cesta po dálnici nedávala tušit, co nás čeká v centru Budapešti. Totální dopravní kolaps, ve kterém jsme strávili více než 3 hodiny. Začátek posuzování byl stanoven na 10.30hod a na výstaviště jsme se po metrech dostali až před 12 hodinou. Ze všech stran obklopeni ostatními vystavovateli ze všech koutů Evropy jsme doufali, že pořadatele mají zprávy o tom, že většina vystavovatelů díky nezajištěné spoluorganizaci policie nedorazila. Naštěstí tomu tak bylo a začátek posuzování se opravdu posunul daleko za 12 hodinu. Výstaviště Hungexpo je veliké a trefit správnou bránu co nejblíže danému pavilonu bylo nad lidské síly, neboť pořadatelé nás posílali doslova od čerta k ďáblu. U Kincsem parku jsme opustili část naší party - fily z chovatelské stanice Birengo - jež byly přihlášeny na Klubovou výstavu Columella Molosser Clubu a spolu s Markem jsme směřovali s ostatními našimi psy plemene tosa na Speciálku japonských plemen. Ulevilo se nám, že jsme přišli včas - zdaleka však ne mezi posledními. Zaplatili jsme výstavní poplatek 35 euro a pozdravili jsme se s vystavovateli, se kterými se často nevidíme a s ostatními přáteli z Čech. Velký pavilon B byl vyhrazen pouze japonským plemenům a Hungaria Akita Klub zajistil pro 227 přihlášených psů opravdu skvostný sbor zahraničních rozhodčích:
Tosa, Hokkaido, Shikoku MASANORI FUJIMOTO, MEX
Akita ANGELIKA KAMMERSCHEID-LAMMERS, D
American Akita dr. SOPHIA KALUZNIACKI, USA
Shiba BRITT NYBERG, N
Japan spitz, Japan chin IZUMI AWASHIMA, J
Nejvíce - 86 přihlášených - jedinců bylo v plemeni Akita, nejméně pak 2 jedinci plemene Hokkaido.
Tosa - jediné molosoidní a krátkostrsté japonské plemeno - byla předvedena v počtu 17 jedinců, a to v majetku majitelů z Česka, Polska, Maďarska, Rumunska, Rakouska a Ruska, v poměru 11 psů a 6 fen.
Mexický rozhodčí se zřetelným japonským původem každého jedince pečlivě prohmatal od krku až k ocasu, zkontroloval zuby i srst a mechaniku pohybu. Jako vždy jsem s Curym nastupovala do kruhu pokorně a když Curu vyhrál mezi kvalitní konkurencí (Baku Kalabousek, Hankidori, Ninja Twierdza Samuraja) třídu šampionů a následně ve společnosti kvalitních a krásných psů (jediný předvedený z mezitřídy Octopus Ichido Ni Futatsu a Paganini Moloss de Harghita) získal i titul Klubový vítěz a první čekatelství na Grand šampiona Maďarska, nemohla jsem tomu uvěřit. Radost byla obrovská.... Vítězem plemene se stala fena ruského chovu předvedená ve třídě šampionů a čerstvá držitelka prestižního ocenění světový vítěz FCI 2008 Hizbel!
JUNIOR CLUB WINNER male
SOJTOR SZEPE IGLO /HUNGARY/
CLUB WINNER male
CH. CURU JAPAN DOG /CZECH REPUBLIC/
JUNIOR CLUB WINNER female
BANZAI BIRENGO /CZECH REPUBLIC/
CLUB WINNER female + BOB
CH. HIZBEL /RUSSIA/
Velice si vážím verdiktu mexického rozhodčího Masanori Fujimoto a děkuji za titul CAC a KLUBOVÝ VÍTĚZ pro Curu Japan Dog!/ Thank you so much for CAC and CLUB WINNER CURU JAPAN DOG to judge Masanori Fujimoto from Mexico!
V závěrečném defilé se předvedly chovatelské skupiny (1. místo Japan chin, 2. místo American Akita), páry, Kluboví vítězové mladých a Kluboví vítězové a všichni byli odměněni krásnými, velkými poháry!
Atmosféra u kruhu byla vřelá a přátelská a nebýt podceněné dopravní a výstavní organizace, odnášeli bychom si pouze samé krásné a příjemné zážitky!
Gratulujeme všem, kteří v našem plemeni na speciální výstavě dosáhli na krásné ocenění!
Leoně děkuji za fotografie a společnost a všem též za gratulace!