Evropská výstava psů FCI 10. 06. 2007 Zagreb, HR
třída otevřená:
EUROPEAN WINNER, CROATIAN CHAMPION
rozhodčí: Miguel Angel Martinez, ARG
vloženo: 10. června 2007kategorie: výstavy »2007
Evropská výstava psů FCI 10. 06. 2007 Zagreb, HR
třída otevřená:
EUROPEAN WINNER, CROATIAN CHAMPION
v konkurenci: 3 jedinců
počet tos celkem: 18 jedinců
posudek: posuzovalo se tzv. anglickým způsobem - nepíší se posudky - stanovuje se pořadí prvních čtyř nejlepších v každé třídě
S účastí na Evropské výstavě psů jsme počítali již dlouho dopředu. Nakonec jsme kvůli ní naplánovali a de facto přizpůsobili i dovolenou, kterou jsme strávili týden před výstavou na jachtě našich přátel přímo v Chorvatsku.
Dovolenou jsme si naplno užili nejen my, ale i naši psi - Curu a jeho sestra Akki Japan Dog. Curu spal poprvé "venku", spolu s Akki v závětří na zádi lodi, a v noci bylo občas z podpalubí slyšet, jak po lodi obchází a hlídá. Akki už je úplný námořnický pes, neboť je na moři od svých 4 měsíců, takže si z ní Curu mohl brát příklad a bez obav se tak naučil, jak se na lodi správně chovat.
Musím říct, že bylo na obou našich tosách znát, že jsou šťastné a že je taková dobrodružná dovolená neuvěřitelně baví. Plavání oba milují, čímž zároveň prospívají svým kloubům, pro radost neúnavně aportovali (kdo tam bude první :o), stejně tak vítají jízdu člunem (Curu by nejraději aportoval i kotvu :o) a chytají bronz na sluníčku stejně jako my holky!
Relaxace jsme si užili, jak se patří, všichni do jednoho. A ještě jsme ji zakončili mimořádným úspěchem na Evropské výstavě psů!
Samotná výstava, především její organizace, mě příliš nenadchla. Posuzování šlo velice rychle díky anglickému stylu bez posudků, to ovšem nikdo nevěděl a tak mnozí, uvězněni v dlouhých kolonách před mítnicemi, nestihli přijet včas. Do haly jsme dorazili cca 40 minut před posuzováním našeho plemene (věděla jsem, že je před námi několik desítek brazilských fil), po dlouhém bloudění po výstavišti plném zábran! V halách samotných byl zmatek, kruhy nebyly příliš velké, i když byly opatřeny kobercem jak po odvodu, tak i pruhem koberce napříč, místa pro vystavovatele, natož pro psy, sotva k hnutí a příšerné vedro. Curymu jsem přinesla jen vodu a bezprizorně jsme čekali až na nás přijde řada. Nedělala jsem si veliké naděje, jediné, co jsem si přála byla známka výborná.
Ve třídě otevřené byli s námi další tři psi - z Chorvatska, Maďarska a z Čech importovaný pes z USA Shakuhashi Imperial´s Akagi majitelky Jindřišky Kubalové. Nakonec jsme nastoupili tři. Argentinskému rozhodčímu šla práce od ruky, velice dbal na mechaniku pohybu a snažil se upoutat pozornost každého psa. Jeho rozhodování nebylo dlouhé - posoudil psy jednotlivě, postavil třídu na pořadí a ještě nechal pro kontrolu proběhnout. Posuzoval svižně a energicky. Přestože byla Evropská výstava naše 29. v pořadí, nervozita udělala své, a proto si některé okamžiky pamatuji do detailů, jiné vůbec ne. Vítězství Curuho v této třídě mne opravdu upřímně překvapilo, ale samozřejmě jsem měla obrovskou radost, neboť to předčilo mé očekávání. O titul CACIB + Evropský vítěz nastoupil Curu s vítězem mezitřídy - psem ruského chovu Hankidorim a jediným psem předvedeným ve třídě šampionů - Ch. Uruwashiim Tosa Centrum. Snad možná i proto, že jsem se neopovažovala doufat v zisk CACIB, neboť Uruwashii je pro mne osobně exteriérově dokonalý a také další tituly, kterých by Curu mohl dosáhnout, byly pro mne jako třešnička na dortu, se nám podařilo získat CACIB a s ním i titul Evropského vítěze. Nikdy jsem ani na vteřinu nepomyslela, že opravdu můžeme na tak prestižní výstavě dosáhnout titulů nejvyšších. Euforie a radost byla obrovská, ale to všichni, kteří mají výstavní duši, vědí. Za titul Evropského vítěze jsme si odvezli kokardu v barvách výstavy a za titul vítěze plemene po účasti v závěrečném defilé (II. sk. FCI posuzoval chorvatský rozhodčí Zlatko Kraljič a všechny psy si pečlivě prohlédl již v přípravném kruhu) i menší stříbrný pohár. Ještě další den mi to připadalo jako sen, nikdy bych nepomyslela, že budu mít jednou doma Evropského vítěze!
EUROPEAN WINNER male + BOB:
CURU JAPAN DOG (CZ)
EUROPEAN WINNER female:
AGUARA BIRENGO (CZ)
JUNIOR EUROPEAN WINNER male + BEST JUNIOR:
AKEBONO TAIKO (CZ)
JUNIOR EUROPEAN WINNER female:
BAKIRA KALABOUSEK (CZ)
Plemeno tosa ovládli v účasti především vystavovatelé z Česka, následovaly chovy z Rumunska, Maďarska a Ruska.
Všem, kteří si z prestižní Evropské výstavy psů odvezli domů ocenění srdečně blahopřejeme.
Speciální poděkování patří mému příteli Pepovi za obětavost (cesta Biograd - Zagreb a zpět), podporu, krásné fotografie a Leonce Šátekové za úžasnou atmosféru, kterou rozpoutala a především za obrovskou podporu, která byla slyšet! Děkuji vám oběma!! Moc si toho vážím!
Děkuji mnohokrát argentinskému rozhodčímu M.A.Martinezovi za prestižní ocenění - Evropský vítěz a Chorvatský šampion pro Curyho/ Thanks very much for CAC, CACIB, BOB + EUROPEAN WINNER and CROATIAN CHAMPION judge Miguel Angel Martinez from Argentina!
Dva nejčtenější kynologické časopisy - Svět psů a Pes přítel člověka - uveřejnily úspěch našeho psa Curu Japan Dog na prestižní EURO DOG SHOW 2007. Děkujeme!