Národní výstava psů - 05.04.2009 Pápa, H
třída šampionů:
VÝBORNÝ 1, CAC, HFGY/BOB
čekatel
GRAND ŠAMPION MAĎARSKA
rozhodčí: Sándor Kocsis, H
vloženo: 05. dubna 2009kategorie: výstavy »2009
Národní výstava psů - 05.04.2009 Pápa, H
třída šampionů:
VÝBORNÝ 1, CAC, HFGY/BOB
čekatel
GRAND ŠAMPION MAĎARSKA
rozhodčí: Sándor Kocsis, H
počet tos celkem: 4 jedinci, prezentováni 2 psi a 2 feny
posudek:
dobrá velikost, pěkný fotmát hlavy, správný lalok, pěkné zuby, tmavé oko, dobrý krk, výborné předhrudí, strmější končetiny, pěkná barva a pigment
Po více než půl roce, kdy jsme si s Curýškem užívali výstavní pauzy, nás čekala národní výstava psů v maďarské Pápa - Curyho v pořadí 59. výstava!! Přihlášku jsem odeslala s úmyslem pokusit se získat druhý CAC na grandšampionát Maďarska, když už se nám podařilo čekatelství na Hungaria Grandchampion tak krásně zahájit na prestižní klubové výstavě japonských plemen při Euro dog show v Budapešti. Na východ jezdíme rádi, a to především proto, že výstavy tímhle směrem vždy spojíme s návštěvou u našich drahých přátel na Slovensku, navíc se teď společně těšíme z nového tosího přírůstku rodiny Šátekových - Cecille Moon Birengo (ICh. MultiCh. Aguara Birengo EW´07 x Ch. Ninja Twierdza Samuraja JWW´06, WW´08, EW´08).
Výstava v Pápa nám po celé tři roky, co se výstav s Curym účastníme, nějak unikala. Jelikož se můj přítel ve stejném termínu účastní rally v maďarském Egeru, brala jsem to jako znamení a Curyho na výstavu v Pápa bezmyšlenkovitě přihlásila, byť delegovaného rozhodčího Sándora Kocsise předchází opravdu pověst všelijaká. Jelikož se první květnový víkend konalo v Evropě hned několik výstav najednou - v rakouském Wieselburgu, německých Drážďanech a domácí Ostravě - dalo se očekávat, že konkurencí nám mohou být pouze domácí... Před námi byl krásný maďarsko-slovenský víkend, zvláště, když jsem naplánovala účast i milému a osvědčenému výstavnímu doprovodu - mé mamince. Nebýt Curyho, byla by z toho hotová dámská výstavní jízda, protože kromě mojí maličkosti a Dani jede na výstavu sbírat zkušenosti povinně i Cecilka, a tak si Leonka odbude nezvyklou premiéru „feny" ;o).
Vstupní listy přišly vzorně týden před výstavou, se všemi podstatnými informacemi, avšak i přesto, že webové stránky výstavy fungují, jakékoliv informace stran posuzování prostě absentovaly :o( U přejímky jsme z katalogu zjistily, že se ani Curu ani Cecilka nebudou muset ve svých třídách potýkat s konkurencí, ale ostatní třídy jsou zastoupeny očekávanými Maďary a skutečnost, že je před námi v kruhu cca 80 psů různých plemen a tosa opět úplně poslední, nás tedy nepotěšila. Naštěstí bylo překrásné jarní počasí a výstava v rozkvetlém parku s potokem, takže nám čekání na posouzení nepřislo tak strašné.
K posouzení jsme se dostali až v 15 hodin, zcela vyčerpaní, ale Curu se i po tak dlouhé výstavní pauze předvedl, jak nejlépe umí, zato já jsem v pohybu tiše proklínala svou bederní plotýnku v rekonvalescenci, ale zvládli jsme to a Curu získal svůj 27. CAC a hlavně další čekatelství na Grandšampiona Maďarska a při výběru vítěze plemene předčil zaslouženě v mezitřídě předvedeného, červeného Sojtor Szepe Iglo, avšak sázka na "profi handlera" byla tahem vedle - s pejskem si nerozumněl a předvedení tomu odpovídalo... Zato mladá fenka černá s pálením Ischido Tosa Centrum, mne zaujala svým krásným exteriérem a majitelé pěkným předvedením! Curyho zisk titulu BOB je o to cennější, že zvítězil i přes nevypočitatelnou kombinaci maďarský rozhodčí - maďarští vystavovatelé :o) Maličká Cecille Moon Birengo se ve třídě dorostu ukázala jako trpělivá, a premiéru s Leonkou zvládla na jedničku, a to jak prohlídku chrupu, tak statiku i pohyb, a to i přes skutečnost, že je ve výstavním kruhu teprve začátečníkem, rozhodčím byla zaslouženě oceněna jako velmi nadějná 1 ;o) Delegovaný rozhodčí Sándor Kocsis na nás zapůsobil milým dojmem a zcela čitelnými gesty vůči vystavovatelům, i přes více než 80 jedinců, kteří mu za tento den prošly rukama, posuzování neodbyl ani přesto, že již probíhaly závěrečné soutěže! Škoda jen, že za titul vítěze plemene jsme se museli spokojit pouze s kokardou!
Velice si vážím nestranného verdiktu maďarského rozhodčího Sándora Kocsise a děkuji za titul CAC, HFGY/BOB pro Curu Japan Dog!/ Thank so much for CAC and BOB CURU JAPAN DOG to judge Sándor Kocsis from Hungary!
![]() | ![]() | |
| Cecille Moon Birengo VN1 tř. dorostu | C&C spolu na cestách ... |