První májový víkend jsme strávili na jaderském pobřeží Balkánského poloostrova.
Curu se po téměř tříměsíční pauze předvedl na výstavním maratonu - 4 výstavách 3 evropských zemí a k mé veliké radosti si připsal další prestižní šampionáty:
BULHARSKA, ČERNÉ HORY a MAKEDONIE !!
Mezinárodní výstava psů 01.05.2010 Bar, MNE
třída otevřená: V1, CAC, res. CACIB
rozhodčí: Nenad Marič, SRB
čekatel ŠAMPION ČERNÉ HORY
Národní výstava psů 01.05.2010 Bulharsko
třída otevřená: V1, CAC
rozhodčí: Vojislav Brajovič, MNE
ŠAMPION BULHARSKA
Národní výstava psů 02.05.2010 Petrovac, MNE
rozhodčí: Zoran Čurčič, SRB
ŠAMPION ČERNÉ HORY
Národní výstava psů 02.05.2010 Makedonie
rozhodčí: Nebojša Savčič, SRB
ŠAMPION MAKEDONIE
Přesto, že jsem černohorskou výstavu registrovala již dříve, asi až nyní uzrál ten správný čas k naší účasti. Pro tento rok pořádal Kynologický svaz Černé Hory na svém území ve spolupráci s Kynologickou organizací Bulharska a Makedonie 4 výstavy s možností zisku 3 šampionátů během jednoho jediného májového víkendu. Curýškovi jsem tak bez váhání naplánovala tento výstavní maraton a nám se tak naskytla jedinečná příležitost, strávit dobrodružný prodloužený víkend v jihovýchodní Evropě na jaderském pobřeží, v nejmladší evropské zemi, která pro nás až dosud zůstávala nepoznanou.
Na cestu dlouhou bezmála 1200 km jsme se vydali již ve čtvrtek - já s Curym v doprovodu mého bratrance Pavla a mojí mámy - pohodlnou cestou přes Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko a Bosnu. Z Boky Kotorské jsme využili trajekt, který nám ušetřil mnoho kilometrů v horských serpentinách a mohli si tak užít krátké relaxace na moři a úžasných působivých scenérií. Přímořské letovisko Petrovac na Moru se přes námi rozhostilo cca po 13 hodinách cesty. Černohorská příroda je neskutečně divoká a opravdu mimořádně velkolepá - všude jsou olivníkové háje a borové lesy, prostě nedotčený kus světa. V hotelu WGRAND nás přijali velmi vlídně a Curyho zadarmo, navíc jsme z pokoje a především pak z terasy restaurace měli nádherný výhled na petrovackou zátoku.
Curu se nakonec v rámci výstavní strategie účastnil všech výstav ne ve třídě šampionů, kam vzhledem ke svým výsledkům patří, ale ve třídě otevřené, a my se tím vyhnuli konkurenčním komplikacím :o) Vystavovatelé přijeli se 1111 psy z mnoha dalekých zemí, třeba Ruska, Řecka, Finska, Dánska, Španělska, Irska, Francie, Ukrajiny, Běloruska, Litvy..
Sobotní dopoledne patřilo CACIB výstavě černohorského svazu, jež se konala ve 25 km vzdáleném přístavním městečku Bar. Prostorné kruhy byly umístěny pod stromy, takže jsme si celý den užívali jejich stínu. Charizmatický srbský rozhodčí Nenad Marič dbal hodně na výstavní disciplínu a neváhal mnoho handlerů „usměrňovat" slovně či gesty. Curu získal potřebný CAC na šampionát a i titul res. CACIB. Odpoledne patřilo bulharské CAC výstavě, která se bez předchozího upozornění konala cca o 400m dál na vcelku neupraveném hřišti. Curu si od srbského rozhodčího Vojislava Brajoviče odnesl CAC a s ním i rychlý šampionát Bulharska. Mezi sobotními výstavami jsme zvládli procházku v přístavu a v podvečer jsme si užívali moře v petrovské zátoce - Curu nadšeně plaval, aportoval a potom únavou tvrdě usnul.
V neděli jsme se na místo konání výstav - petrovské fotbalové hřiště - vydali pěšky, neboť z hotelu jsme to měli jen kousek. Dopolední CAC výstava byla opět v režii Černé Hory (na černohorský šampionát je třeba dvou titulů CAC). Curu svoji 75. výstavu korunoval ziskem CAC od srbského rozhodčího Zorana Čurčiče a tím splnil podmínky černohorského šampionátu. Národní výstava Makedonie se konala na stejném místě, ale s tříhodinovým zpožděním, a tak jsme se v příjemném slunečném dni i trošku opálili. Rozhodčí Nebojša Savčič ze Srbska nevynechal pečlivou prohlídku každého psa, ale posuzování mu šlo od ruky. Se známkou výborná 1 Curu obdržel i titul CAC s tím i šampionát Makedonie. Přes náročnost zvládl Curu všechny 4 výstavy v naprosté pohodě, bezchybně spolupracoval, a to jak ve statice, tak i v pohybu. Mám radost, že je ve svých téměř 5 letech stále ve vynikající kondici a plný síly!
Plni radosti a euforie jsme se po výstavě přesunuli na pláž, kde si Curu užil na prázdné pláži dosyta moře, a neúnavně se dožadoval dalších a dalších aportů a my jsme si vychutnali vynikající balkánskou kuchyni v úžasné restauraci PONTA na útesu, kde se i Curu kochal pohledem na širé moře. Pro poslední certifikát jsem se vrátila až krátce před 23 hodinou. Odpočinek po náročném výstavním maratonu přišel vhod a pondělní cesta domů nám nezabrala se zastávkami opět víc jak 13 hodin.
Černá Hora je kouzelný a zajímavý stát, který v sobě snoubí malebnou přírodu, romantické moře i divoké hory. Zanechala v nás spoustu nádherných dojmů a zážitků. Strávili jsme úžasnou dobrodružnou dovolenou a taky jsme bohatší o další krásné výstavní vzpomínky, jež nám budou připomínat Curyho další cenné šampionáty.
Srdečné gratulace patří CHS MALIZI DOG HOUSE k zisku titulů BOB !
Naše poděkování patří všem rozhodčím, kteří Curyho ocenili tituly, pořadatelům a též všem, kteří nám vyjádřili podporu! Za zajímavé povídání o afgánech děkuji Richardovi a Anně CHS KHARIYA a těším se na viděnou někdy přístě! Poznali jsme spoustu milých lidiček nejen z ČR, kteří přijeli s krásnými psy plemen irský vlkodav, bernský salašnický pes, novofunlanďan, boxer aj., proto věřím, že jsme se neviděli naposledy...
Děkuji Pavlovi za krásné fotky a holkám Editě, Nikol a Báře za info k výstavě!